لیفتینگ بار در صنایع یکی از پروسه های بسیار با اهمیت می باشد که نه تنها در بارگیری، انتقال و جابجایی بار مورد استفاده قرار می گیرد بلکه در پروسه تولید و تعمیرات، ذخیره و جایگذاری و … نیز مورد استفاده قرار می گیرد. ابزار آلات و ادوات لیفتینگ بار بسیار متنوع هستند که انتخاب […]

لیفتینگ بار در صنایع یکی از پروسه های بسیار با اهمیت می باشد که نه تنها در بارگیری، انتقال و جابجایی بار مورد استفاده قرار می گیرد بلکه در پروسه تولید و تعمیرات، ذخیره و جایگذاری و … نیز مورد استفاده قرار می گیرد. ابزار آلات و ادوات لیفتینگ بار بسیار متنوع هستند که انتخاب آنها تحت تاثیر فضای موجود برای لیفتینگ بار، تناژ بار، شکل هندسی بار، متریال بکار گرفته شده در تولید و دسترسی و عدم دسترسی به منابع نیرو می تواند متفاوت باشد. ظرفیت وزنی ادوات مختلف لیفتینگ بار در کمترین میزان که اغلب برای مگنت های سبک و بالانسر ها می باشد از ۸۰ کیلوگرم گرفته تا تناژ ۲۵۰ تن که برای ابر تاور کرین ها اغلب با کاربری های ساحلی و در بار انداز ها مورد استفاده قرار می گیرند.

اتصالات ادوات و اتصالات لیفتینگ بار به بار با بکارگیری ادوات اتصال صورت می گیرد که مهمترین آنها سیم بکسل، زنجیر و تسمه حمل بار هستند. در لیفتینگ بار آلیاژ های فولادی به سبب تنسایل و مقاومت کششی بالایی که دارند دارای بیشترین میزان کاربری در تولید سیم بکسل و زنجیر هستند حال آنکه تسمه های حمل بار از الیاف نرم پارچه ای تولید شده از الیاف مصنوعی پلی استر تولید می شوند.

زنجیر بار در گرید های فولادی اغلب در گرید G80 و گاهی برای لیفتینگ های خاص در گرید G100 , G120 نیز تولید می شود حال آنکه تنوع سیم بکسل ها بسیار گسترده تر از زنجیر ها می باشد و این ادوات و اتصالات لیفتینگ دارای بافت ها، ساختار ها، نوعی مغزی و حتی پروفیل های مفتول متفاوتی هستند. سیم بکسل های بکار گرفته شده در لیفتینگ بار توسط تاور کرین ها از ساختار ۱۹X7 معروف به سیم بکسل نتاب و سیم بکسل های مورد استفاده در لیفتینگ بار توسط جرثقیل های سقفی که از سیم بکسل بصورت اسلینگ استفاده می کنند اغلب با ساختار ۶X36, 6X37 استفاده می شوند.

انواع ماشین های صنعتی لیفتینگ بار

تناژ لیفتینگ بار تنها یکی از معیار های انتخاب بین ماشین های مختلف لیفتینگ می باشد و قطعا فاکتور های دیگری در این انتخاب سهیم هستند که در زیر با بررسی انواع ماشین آلات لیفتینگ بار به این معیار ها می پردازیم.

  • تاور کرین ها : در واقع جرثقیل های عظیم الجثه ای هستند که از آنها برای لیفتینگ بار تا ارتفاعات زیاد و اغلب تا تناژ بالا استفاده می شود. برخی از تاور کرین ها قابلیت لیفتینگ بار تا تناژ بالای ۱۰۰ تن را نیز دارند.
  • لیفتراک : ابزاری صنعتی به شکل ماشین های متحرک که در کارخانجات اغلب برای بلند کردن پالت ها و جایگذاری در قفسه ها و یا بارگیری استفاده می شود. ظرفیت وزنی لیفتراک ها محدود می باشد و اغلب برای بار های کمتر از ۲ تن استفاده می شوند.
  • جرثقیل سقفی برقی : یکی از کاربردی ترین نوع ابزار لیفتینگ می باشد که به دو شکل زنجیری و سیم بکسلی تولید شده و اغلب برای لیفتینگ بار تا ارتفاعات کم اندک تا ۱۴ متر بکار گرفته می شود. جرثقیل برقی بصورت زنجیری اغلب دارای تناژ وزنی حداکثر ۱۰ تن و جرثقیل های برقی سیم بکسلی توان لیفتینگ بار تا ۳۰ تن را نیز دارند.
  • جرثقیل سقفی دستی : این ابزار آلات که بصورت زنجیری تولید می شوند نیاز به یک اتصال تکیه گاهی از سقف داشته و بصورت دستی کنترل شده و دارای توان و ظرفیت لیفتینگ حداکثری ۲۵ تن نیز هستند. جرثقیل های سقفی دستی نیز مانند موارد برقی می توانند دارای ترولی برای انتقال بار بصورت افقی باشند.
  • تیفور : ابزاری دستی و سیم بکسلی می باشد که اغلب از آن برای کشیدن بار بر روی سطوح شیب دار استفاده می شود. تیفور اغلب تا ظرفیت وزنی حداکثری ۴ تن تولید می شود و دارای یک دسته اهرم برای جابجایی بار است.
  • پولیفت : ابزاری دستی با کاربری شبیه به جرثقیل دستی می باشد. پولیفت ها بصورت زنجیری و اغلب تا ظرفیت وزنی حداکثری ۷ تن تولید می شوند. از پولیفت برای نگهداری بار تحت زاویه مانند جایگذاری دقیق دکل ها استفاده می شود.
  • مگنت صنعتی : ابزاری مکانیکی برای لیفتینگ بار هایی است که در تولید آنها از متریال های فلزی مغناطیس شو استفاده می شود. قابلیت لیفتینگ مگنت ها از ۸۰ کیلوگرم تا ۵۰ تن متغیر می باشد اما این قابلیت تا اندازه زیادی تابع کیفیت سطحی (مسطح بودن) و ضخامت فلز مغناطیس شو بستگی دارد.
  • بالانسر : ابزاری مکانیکی می باشد که در کارخانجات برای نگهداری ابزار آلات در ارتفاعات مشخص استفاده می شود. بالانسر ها ابزار آلاتی سیم بکسلی هستند و ظرفیت وزنی محدودی اغلب تا ۱۳۰ کیلوگرم دارند.