زنان پیشتاز تحولات جامعه هستند
حسین سیمایی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در دیدار با گروهی از بانوان نخبه، نمونه و برتر دانشگاههاو پژوهشگاهها اظهار داشت: زنان در جوامع معمولاً از حقوق و فرصتهای کمتری نسبت به مردان برخوردار بودهاند و در جوامع غربی چندین سال بعد از مردان به زنان حق رأی داده شد.
وی گفت: برخی مواقع قانونگذاران سعی میکنند در قوانین، حقوق عقبمانده زنان را جبران کنند، اما ناخودآگاه و ناخواسته به نابرابری فرصتها برای زنان دامن میزنند و آنان را از برخی فرصتها محروم میکنند.
عضو هیات علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی افزود: همیشه نابرابری و نادیده گرفتن حقوق زنان توسط مردان ایجاد نمیشود؛ بلکه گروههایی از زنان که قرائت خاصی از معارف دینی دارند این نابرابری را میپسندند و به آن دامن میزنند.
وزیر علوم در ادامه به تحولات فکری صورت گرفته در خصوص زنان پس از انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: حضرت امام خمینی «ره» و شهید مطهری نگاه متفاوتی از فقه سنتی به مسائل زنان و حضور آنان در جامعه داشتند و رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز تأکید ویژهای بر جایگاه و نقش زنان در جامعه دارند.
وی تاکید کرد: در ایران از دوران مشروطه تاکنون، نگاهها به مسائل زنان و حضور آنان در جامعه تفاوت زیادی پیدا کرده است که البته همه این تحولات در اثر مطالبات زنان صورت گرفته است و پاسخی به تقاضای آنان بوده است.
سیمایی به حضور پررنگ بانوان در آموزش عالی اشاره کرد و گفت: در کمتر کشور همسایه ایران این تعداد زنان نخبه و نمونه علمی وجود دارد و این ظرفیت مهم میطلبد که کارگروهی برای حل مسائل این جامعه بزرگ دانشگاهی با نگاه کارشناسی تشکیل شود.
وزیر علوم حفظ کرامت بانوان دانشگاهی کشور را یک ضرورت دانست و گفت: بخشی از این کرامت با ارتقای حقوق امکانپذیر است. در این راستا و با هدف افزایش حقوق اعضای هیاتعلمی جلسهای با رئیس جمهور برگزار کردیم.
وحید شالچی، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم نیز در این نشست ضمن تاکید بر شنیدن سخنان و مطالبات بانوان دانشگاهی و لحاظ کردن آنها در سیاستگذاریها، گفت: وزارت علوم یک سازمان پویا است که باید نظام سلسله مراتب افقی در آن جاری باشد و بر اساس خرد جمعی مدیریت شود. در همین راستا نشستهای مدیران وزارت علوم با نخبگان دانشگاهی به طور مرتب برگزار میشود.
پیش از سخنان وزیر علوم، برخی از بانوان دعوت شده به نشست به بیان مطالب خود پرداختند. توجه به جایگاه آموزش در دانشگاهها هم سطح با پژوهش و فناوری؛ نابرابری در انعقاد قراردادهای دانشگاهها با صنایع بین اعضای هیئت علمی زن و مرد؛ تسریع در اتصال به پایگاههای اطلاعات علمی؛ رفع فیلترینگ به عنوان یک مانع مهم در استفاده از نرم افزارهای علمی و هوش مصنوعی؛ ضرورت تقویت نگاه زنانه در آییننامهها و بخشنامههای وزارت علوم؛ از مهمترین رئوس مطالب مطروحه توسط بانوان هیئت علمی حاضر در این نشست بود.