دزد دزد گفتن مشکل را حل نمیکند!
حجتالاسلام «سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهور کشورمان در افتتاح همایش اقتصاد ایران اظهار کرد: نگاه تحولی که مورد انتظار مردم است برای صاحب نظران باید مورد توجه باشد؛ رهبری معظم انقلاب در سخنان ابتدای سال در حرم رضوی، ضرورت تحول را تبیین کردند و این مساله برای دانشگاهیان، حوزویان و فعالان اقتصادی بسیار مورد اهمیت است و نیازمند ریلگذاری و پیگیری اهداف در این خصوص است.
وی تاکید کرد: ضرورت تحول برای کسی پوشیده نیست، اما اینکه تحول باید به چه شکل و به چه صورت باشد، مهم است؛ قطعاً اقتصاد ما باید علمپایه باشد و اگر مبتنی بر نگاههای سلیقهای و غیر قابل دفاع باشد، صحیح نیست. رئیسی ادامه داد: کشور ما کشور انتخابات است، دولتی میآید و میرود، اما نباید نگاههای سلیقهای داشته باشیم؛ اگر کارها مبتنی بر کارهای علمی باشد، ماندگاری دارد.
رئیس جمهور گفت: معتقد به کارهای علمی هستیم و البته ممکن است هر اقدامی، مخالفینی داشته باشد که اشکالی ندارد، چون هر نظریه، مخالفینی دارد و وجود این مخالفتها در بحثهای آکادمیک، طبیعی است، اما آنچه اهمیت دارد، آن است که در اجرا باید مطمئن و متقن کار کرد، زیرا امور با تزلزل پیش نمیرود.
رئیس قوه اجرایی افزود: آن نظریهای که در دانشگاه پشتوانه علمی پیدا کرده و قابل دفاع است و جواب خود را پس داده، باید در عمل اجرایی کرد، زیرا میدان عمل، محل آزمون و خطا نیست. وی افزود: طبیعتاً صاحب نظران نکاتی دارند و آزادی اندیشه وجود دارد و در این خصوص، نظریهپردازی صورت میگیرد که قطعاً باعث رشد و پیشرفت کشور میشود.
رئیس جمهور گفت: سیاستهای مصوب و قطعی نظام که تصویب شده است را با روشهای علمی و عملی که بتواند ما را بهتر به مقصد برساند، باید اجرایی کنیم؛ لذا تاکید دارم که سیاستهایی که در مجلس ریلگذاری شده و به شکل قانون طرح شده، به شکل عملی باید اجرایی شوند. رئیسی با اشاره به موضوع عدالت گفت: آنچه که اهمیت دارد آن است که ما عدالت اقتصادی را مورد توجه جدی قرار دهیم و به دنبال رسیدن به آن باشیم؛ در این خصوص در مقطعی رهبر انقلاب در مورد عدالت اقتصادی فرمودند که توسعه در کشور یک ضرورت اجتنابناپذیر است، اما این توسعه باید در پرتو عدالت صورت بگیرد.
ویافزود: جوامع توسعهیافته بسیاری در سطح جهان هستند که با وجود صنعتیبودن، اما از عدالت در کشورشان خبری نیست؛ این در حالی است که ما توسعهای را میخواهیم که در پرتو عدالت باشد. رئیس قوه اجرایی کشور گفت: حتماً میخواهیم جامعه و کشور توسعهیافته باشد و در همه عرصهها این توسعه شکل بگیرد، اما باید همراه با عدالت باشد.
وی با اشاره به موضوع آمایش سرزمینی اظهار کرد: معیار آمایش سرزمینی به عنوان یک نمونه است که ثروتها را بر اساس آمایش سرزمینی در کشور توزیع کنیم؛ البته این موضوع تنها ملاک نیست، اما یکی از معیارهایی است که میتواند موجب اجرای عدالت شود. رئیسی ادامه داد: ما در تمام امور تجربه داریم، اما هر جا که پای مردم به میان آمده، موفقیت را داشتیم و هر جا که دولتها مردم را به حساب نیاورده و مردمپایه عمل نشده، کار دچار مشکل شده است.
رئیس جمهور افزود: لذا باید توجه کرد که اقتصاد، هم علمپایه و هم مردمپایه باشد؛ یکی از موضوعات مهم در اقتصاد، اهمیت بخش خصوصی و مردم آن است و باید در این زمینه از فعالین بخش خصوصی و مردمی حمایت شود. رئیسی ادامه داد: دولتها در برنامههای توسعه قبلی، مکلف به کاهش تصدیگری بودند و در برنامه هفتم هم این امر وجود دارد لذا دولت باید در تصدیگری خود تجدید نظر کند.
رئیس جمهور با بیان آنکه در سال اول دولت تلاش کردیم ۴۸۰ هزار میلیارد کسری بودجه را حل کنیم، گفت: در سال ۱۴۰۱ تلاش شد تغییر آنچنانی میان مصارف و منابع نباشد و این کار شد. در سال ۱۴۰۲ نیز تلاش ما این است که کار را بدون کسری بودجه پیش ببریم، زیرا یکی از دلایل اصلی تورم، کسری بودجه است. به مجلس هم تاکید کردیم که در تصویب قوانین به گونهای عمل شود که کسری بودجه ایجاد نشود.
انتظار مردم این است که بعد از ۹ ماه اتفاقی بیفتد
وی با بیان اینکه «دولت در زمینه اقتصادی کارنامه و برای آینده برنامه دارد و کمک فعالان اقتصادی و اساتید و صاحب نظران به تسهیل امور کمک می کند» ادامه داد: این نشست علمی و اساتید و فعالان اقتصادی در جهت رشد اقتصادی بسیار موثر است. برنامه دولت ادامه هوشمندسازی و از بین بردن زمینههای فساد است. رهبری زمانی فرمودند دزد دزد گفتن مشکل فساد را حل نمیکند بلکه وقتی مشکل حل میشود که دزد به محکمه سپرده شده و کیفر شود. وقتی مشکل حل میشود که ساختار فسادزا اصلاح شود. قضیه اخیر را دولت ۹ ماه قبل کشف و گزارش کرد. ۴ میزگرد در رسانه ملی برای تشریح ابعاد این قضیه برگزار شد. خبرش هم اعلام شد. انتظار مردم این است که بعد از ۹ ماه اتفاقی بیفتد نسبت به این موارد امیدبخشی که به آنها گفته شده است. انتظار مردم در بازخوانی این خبر و دو مرتبه اعلام شدن آن، این است که اتفاقی رخ داده باشد. در سال اول دولت این موضوع کشف و اعلام شد و باید اقدامش گزارش شود و انتظار مردم همین است که اقدامات انجام شده برای مقابله با فساد مثل شفافسازی، اصلاح ساختارها، اعلام ابربدهکاران بانکی، اصلا ح ترازنامه شرکتها به مردم گفته شود.
حجت الاسلام رئیسی با اشاره به جلسات خود با اساتید اقتصادی، اظهار داشت: من جلسات مختلفی در زمینه اقتصاد با اساتید مختلف برگزار میکنم. کسی هم اگر دولت را قبول ندارد نظرش را بگوید شاید نظر او در جایی کارگشا شود، لذا سخنان قابل ارائه باید شنیده شود. از طرفی به همکارانم همیشه توصیه میکنم سخنان نخبگان و منتقدان را بشنوند شاید دیدگاه آنها راهگشا باشد.
رئیس قوه اجرایی کشور با بیان آنکه رشد نقدینگی در کشور کنترل شده و به ۲۶ درصد رسیده است، اظهار داشت: هدفگذاری ما تا پایان سال دستیابی به رشد نقدینگی ۲۵ درصدی است ومیتوان گفت دولت موفق به کنترل رشد نقدینگی شده است.
ویادامه داد: باید به شما بگویم که اقتصاددانان معتقدند خیلی نباید نگران رشد نقدینگی بود، زیرا اگر نقدینگی به سمت تولید حرکت کند، نگران کننده نیست، ولی اگر به سمت تولید نرفت مانند سیل بنیانکن شده و هر جا برود را خراب میکند لذا خیلی معتقدند که باید نگران رشد نقدینگی بدون ثمره در تولید بود و دولت باید در این جهت تلاش کند که نقدینگی به سمت تولید برود.
حجت الاسلام رئیسی با اشاره به موضوع ناترازی حساب بانکها و اضافه برداشتها از بانک مرکزی، اظهار داشت: ناترازی و اضافه برداشت از بانک مرکزی باید کنترل شود. از سویی تلاش بانک مرکزی هم کنترل موسساتی است که باید انضباط مالی داشته و اضافه برداشت نداشته باشند. از طرفی موسساتی که انضباط مالی نداشته یا اضافه برداشت داشته باشند، موجب ایجاد تورم میشوند.
وی افزود: دولت تلاش کرده است که دلایل ایجاد تورم را کنترل و مدیریت کند، اما لازم است بانک مرکزی، بانکها و مؤسسات مالی برای ایجاد انضباط مالی تلاش کنند.
رئیسی ادامه داد: دولت مصمم است تولید را فعال کند. در این خصوص ۶ هزار و ۴۰۰ کارخانه و کارگاه تولیدی تعطیل و نیمه تعطیل، فعال شده است و اولویت ما کارگاههای تولیدی است که به هر دلیل حقوقی یا مالی تولید آن دچار وقفه شده است.
وی بیان کرد: برنامهریزی شده است که در بخش برق و گاز پرمصرفها جریمه و کممصرفها تشویق شوند که کار خوبی بود و در کنار مدیریت تولید، مدیریت مصرف هم ایجاد کردیم لذا باید بهینهسازی را به درستی اجرا کنیم. در برنامه هفتم توسعه برای بهینهسازی واقعی برنامه دیده شده است. مدیریت مصرف هم باید به خوبی اجرا شود.
رئیسی در ادامه با بیان آنکه از روزهای نخست دولت سیزدهم، ۱۴ راهکار برای رفع ناترازی صندوقهای بازنشستگی شناسایی شد، بیان کرد: این موضوع در برنامه هفتم توسعه هم دیده شده است، زیرا ناترازی صندوقهای بازنشستگی مشکلات عدیده ایجاد میکند. دولت مشکلات صندوقها را شناسایی کرده و برای حل آن تلاش میکند.
رئیس جمهور گفت: وزیر اقتصاد گزارش داده است در هوشمندسازی توزیع یارانه نان ۳۰ هزار میلیارد تومان صرفه جویی شده و جلو قاچاق آرد گرفته شده است. اگر این موارد با برنامهریزی ادامه یابد در انضباط مالی تأثیر جدی میگذارد.
رئیسی ادامه داد: ارتباطات خارجی و سیاست همسایگی و ارتباط با کشورهای مسلمان و همسو یا هر کشوری که بخواهد با ایران ارتباط عادلانه و بر اساس منافع دو کشور داشته باشد، دنبال شده است و همیشه اعلام داشتیم که سیاست خارجی ایران راه را برای رفع برخی ناترازیها باز کرده است.
رئیس قوه اجرایی اظهار کرد: اصلاح نظام بانکی در کشور ضروری است و بنگاهداری برای بانکها یا منجمدسازی اموال و عدم فروش به موقع داراییهای بانکها مضر است، زیرا این منابع باید به سمت تولید برود. انتشار ترازنامه مالی شرکتها کار خوبی در جهت شفافسازی و انضباط مالی بود. در عین حال پیگیری فرار مالیاتی کار خوبی بوده که انجام شده است.
رئیس جمهور گفت: قرار نیست مالیات اضافه از مردم گرفته شود بلکه از کسانی که تاکنون مالیات نمیدادند قرار است مالیات گرفته شود.
وی ادامه داد: معرفی ابربدهکاران بانکی در جهت شفاف سازی کار مهمی بود. آنها هیچ وقت خود را مخاطب پرداخت بدهی به بانکها نمیدانستند و باید تسهیلاتی که گرفتهاند را پرداخت کنند.
رئیس جمهور اظهار کرد: اجرای حساب واحد خزانه برای انظباط مالی در دولت اجرا شده است. قرار است در دولت با فعل ماضی سخن بگوییم نه فعل مضارع و کارهای انجام شده را گزارش دهیم و اقداماتی که باید در آینده انجام دهیم.
رئیسی با اشاره به اینکه حمایت از تولید و کسب و کارهای خرد و متوسط توسط بانکها بسیار اهمیت دارد تا مشکل اشتغال کشور را حل کند، بیان کرد: فرایند کار در بنادر، گمرک، بانکها و مالیاتگیری سالم و بدون شائبه باشد. تسهیل این امور خواسته فعالان اقتصادی است و برای بازرگان اهمیت دارد تا کالایش را زودتر ترخیص کنند.
وی افزود: از رؤسای بانکها میخواهم کار صادرات و واردات را تسهیل کنند و سپردن کار به فلان مسؤول یا کارشناس مشکل را حل نمیکند. مگر نظر دو کارشناس با هم یکی است؟ لذا به نظرات کارشناسی احترام میگذاریم، زیرا نظر کارشناسی بسیار مهم است، اما کسانی که درباره دموکراسی صحبت کردهاند گفتهاند دوقلو دموکراسی و بوروکراسی ایجاد شده و درگیر حل بوروکراسی هستند. شما نخبگان و کارشناسان در این خصوص راهکار پیدا کنید که هم کار، کارشناسی باشد و هم پروژهها متوقف نشود.
رئیس جمهور گفت: شرکتهای تعاونی و بخش خصوصی در کنار بخش دولتی باید حتماً فعال شود. امروز در دنیا شاهد اقتصاد خیرین هستیم. اقتصادی که نه خصوصی و نه تعاونی و نه دولتی و در دانشگاههای آلمان و انگلستان از جمله در آکسفورد و حتی در واتیکان پیگیر آن هستند در حالی که در دین ما به این موضوع تاکید شده است.
ویادامه داد: استفاده حداکثری از ظرفیتهایی که در شانگهای، بریکس، اتحادیه اوراسیا و دیگر مجامع بینالمللی در آن عضو هستیم و استفاده از این زیرساختها برای ما بسیار اهمیت دارد. همچنین اقتصاد دریا محور که رهبری به آن توجه کردند برای ما بسیار مهم است و ما باید نسبت به آینده گان در این خصوص پاسخگو باشیم.
رئیس جمهور اذعان کرد: وزارت اقتصاد و دارایی حمایت جدی از سرمایهگذاری داخلی و جذب به سرمایهگذاری خارجی را باید مورد توجه قرار گیرد. رشد اقتصادی دو پایه دارد یک افزایش سرمایهگذاری و دوم افزایش بهرهوری است. باید به میزان امکانات افزایش بهرهوری باشد و این بحثی است که ما در دولت داریم. تا بتوانیم بر اساس آنچه که رهبری فرمودند در رشد اقتصادی به رشد ۸ برسیم.
رئیسی بیانکرد: فعال نمودن مولدسازی موضوعی است که باید در این جلسه فرهیختگانی مطرح کنم. این قانون جدیدی نیست این در برنامه سوم، چهارم پنجم ششم توسعه بوده است و منابع درآمد دولتی آن از مولد سازی متأسفانه عملی نشده است و منابع در این بخش در حد صفر بوده است لذا باید روشی برای اجرای قانون پیدا کنیم و این روش اجرای قانون است که اکنون پس گیر آن هستیم ومطرح شده است. در وزارت اقتصاد پیگیر آن هستند که اموال مازاد دولت در طرح مولدسازی شکل بگیرد.
رئیس جمهور در ادامه با اشاره به موضوع غزه گفت: یاد شهدای فلسطین را گرامی میداریم و به ارواح آنها درود میفرستیم آنچه که در جهان امروز اتفاق افتاده آن است که نفاق از به چهره آمریکا برداشته شده است. مریکا شیطان بزرگ است و این برای دنیا باید ثابت شد. صحبتی که امام به آن اشاره کرده بودند.
ویافزود: آمریکا مرکز همه شرارتهاست و جریان غزه و کودکان غزه نقاب را از چهره نفاق کنار زد و این نگاه مردم دنیا و کوچه و بازار است و صرفاً نگاه مؤسسات دانشگاهی نیست که به این موضوع پی بردهاند.
رئیسی گفت: یقین میدانم که خداوند متعال به برکت خون شهدا پایان رژیم صهیونیستی را رقم خواهد زد.