بازرسی یک هواپیمای ایرانی در فرودگاه بیروت؛ ماجرا چیست؟
برخی گزارشهای رسانهای حاکی است نیروهای امنیتی لبنان اقدام به بازرسی یک فروند هواپیمای ایرانی در فرودگاه بینالمللی رفیق حریری بیروت کردهاند.
رسانه لبنانی «ارم نیوز» به نقل از یک منبع امنیتی مدعی شده که بازرسی این هواپیما به دلیل انتشار گزارشهایی در رسانهها درباره احتمال انتقال پول در این سفر انجام شده است.
طبق گزارش این رسانه، مسئولان فرودگاه در حال تماس با مقامهای ایرانی هستند.
گزارشهای تأییدنشده همچنین از تجمع معترضان در نزدیکی فرودگاه بینالمللی بیروت در پی انتشار ادعاهایی درباره بازرسی یک فروند هواپیمای ایرانی در این فرودگاه حکایت دارد.
برخی رسانهها از جمله المنار اقدام به انتشار ویدئویی کردهاند که ظاهراً تجمع معترضان به رفتار مسئولان امنیتی لبنان با مسافران هواپیمای ایرانی را نشان میدهد.
به نوشته فارس، منابع خبری رسمی هنوز درباره این گزارشها اظهاراتی مطرح نکردهاند.
تسنیم نیز نوشت: اقدامات امنیتی بیسابقه و شدید علیه مسافران یک پرواز ماهان ایر از تهران به بیروت در فرودگاه بینالمللی بیروت در شامگاه پنجشنبه با انتقادات گسترده مسافران روبهرو شده است. نیروهای امنیتی بازرسی دقیقی از هواپیما انجام دادند که منجر به اختلال و تاخیر چند ساعته مسافران شد.
به نوشته تسنیم، شبکه المنار گزارش داد که مأموران فرودگاه تمامی چمدانها را به شکل دستی باز کرده و محتوای آنها را مورد بازرسی قرار دادهاند؛ این اقدام خارج از عرف که موجب معطلی چندین ساعته مسافرین شد، موجب عصبانیت آنها شده است..
طبق این گزارش، مقامات امنیتی فرودگاه بیروت در تلاش برای بازرسی چمدانهای هیئت دیپلماتیک ایرانی نیز بودند که با ممانعت دیپلماتها و بروز تنش همراه شد.
برخی فعالان مدنی لبنانی اعلام کردهاند که این بازرسیها از چند هفته پیش و تحت نظارت افسران آمریکایی آغاز شده است.
بازرسی شدید مسافرین هواپیمای ماهان ایر پس از آن صورت گرفت که کانال تلویزیونی سعودی «الحدث» ظهر پنجشنبه به نقل از منابع غربی مدعی شد که «ایران قصد دارد میلیونها دلار را از طریق یک پرواز ماهان ایر از تهران به بیروت به حزبالله منتقل کند.»
بعد از انتشار این خبر توسط این کانال، تماسهای دیپلماتیک لبنان با مقامات ایرانی انجام شد و پس از آن سیل عظیمی از اخبار و شایعات در مورد محموله هواپیما منتشر شد.
بازرسی هیئت دیپلماتیک ایرانی که جزوی از مسافرین این هواپیما بودند در حالی است که طبق کنوانسیون وین ۱۹۶۱ در خصوص روابط دیپلماتیک، دیپلماتها از مصونیت کامل برخوردارند و نباید در کشور مقصد مورد بازرسی یا نظارت شخصی قرار گیرند. این مصونیت شامل حقوق و امتیازات بسیاری میشود که به دیپلماتها اجازه میدهد «ماموریت خود را با آزادی و امنیت انجام دهند، از جمله عدم بازرسی در فرودگاهها».
بر اساس این کنوانسیون، کشور میزبان حق بازرسی شخصی دیپلماتها یا بررسی اموال و بار آنها را ندارد. این عمل نقض مصونیت نمایندگان دیپلماتیک محسوب میشود و هرگونه تعرض به مصونیت دیپلماتیک میتواند موجب تنش در روابط بین کشورها شود.
در این میان «بسام مولوی»، وزیر کشور و شهرداری لبنان، در بیانیهای اعلام کرد: «هواپیمای ایرانی در حال بازرسی در فرودگاه بیروت است و دستگاه امنیتی فرودگاه در حال اجرای دستورالعملها است».
اما از سوی دیگر در پی انتشار خبر بازرسی شدید و غیرمعمول مسافرین تهران به بیروت، دهها نفر از جوانان لبنانی سوار بر موتورسیکلت راهی فرودگاه بیروت شدند و ارتش لبنان نیز اقدام به بستن راههای منتهی به فرودگاه کرد.
شبکههای اجتماعی لبنانی نیز شاهد عصبانیت شدید کاربران در خصوص نوع برخورد با مسافرین و هیئت دیپلماتیک ایرانی در فرودگاه رفیق حریری است.