حاشیههای یک سردار وسط باز رو به افول!
شمخانی از تلاش برای به شکست کشاندن برجام تا حواشی اقتصادی
علی شمخانی ستاره در حال افول سپهر سیاست کشور در تلاشی برای حفظ جایگاه خود، مصاحبهای مفصل با رسانه منتسب به خویش (نورنیوز) ترتیب داد، وی در نیم ساعت ابتدای این مصاحبه تلاش کرد تا تصویری آرمانی از رشادتها و تلاشهای خود ارائه کند.
شمخانی که به دلیل تلاشهایش برای به شکست کشاندن برجام و مذاکرات از سوی اعتدالگرایان و اصلاح طلبان سخت مورد انتقاد گرفته است، مدعی شد «به رئیسی، احمدی نژاد و روحانی رای نداده، اما به پزشکیان رای دادم!» برخی کارشناسان این سخن وی را تلاشی برای کسب جایگاه و پست و مقام و ترمیم چهره خود تعبییر کردند، به ویژه که وی چندان مورد اعتماد و وثوق اصولگرایان نزدیک به هسته سخت حاکمیت، نیست و در حال حاضر نیز فاقد هرگونه مقام موثر اجرایی است.
علی شمخانی در بخشی از صحبتهایش به انتقاد از احمدینژاد پرداخت و گفت: «وی حیطه سیاسی را به حیطه فحش و فحش کاری بدل ساخت»، خبرنگار در پاسخ گفت: «آقای شمخانی برای این حرفها خیلی دیره…!»
حمله مجدد به مذاکره با آمریکا
شمخانی در بخشی دیگر از مونولوگ خود از طرفداران مذاکره با غرب که میگویند «الا و بلا ارتباط» انتقاد کرد.
وی در ادامه تلاشهای مکرر برای تعریف از خود و کارنامه کاریاش افزود: «زمانی که فرمانده نیروی دیریای ارتش شدم، گفتم من از دریایی فقط شنا بلدم، اما آنچنان بر شما فرماندهی خواهم کرد که نه گذشتگان فرماندهی کردند، نه آیندگان فرماندهی خواهند کرد، همینطوری هم شد، اگر سابقه من را سوال کنید، به عنوان یک فرمانده خوشنام از من یاد میکنند!»
این در حالی است که برخی نظامیان سابق با انتقاد از عملکرد او، وی را «دریابان دریا ندیده» خطاب قرار دادند.
وی مدعی شد: «هم به خاتمی، هم هاشمی و هم پزشکیان رای دادم، ولی اصلاح طلب نیستم!»
به عهده من واگذار شده
شمخانی مدعی شد: «پروژه جایگاه ایران در نظم جهانی به عهده من واگذار شده» وی همچنین مدعی شد همچنان مسئول پرونده هستهای و تحریمها در کشور است. برخی صاحبنظران چنین ادعاهای را منطبق با جایگاه فعلی شمخانی ندانستند و در قالب بلوف و خودستایی سیاسی تفسیر کردند.
دفاع از قانون اقدام راهبردی مجلس و به شکست کشاندن برجام
خبرنگار از شمخانی پرسید که گفته میشود شما طراح قانون اقدام راهبردی بودید و حسن روحانی تلاش کرد که شما از دبیری شورای عالی امنیت ملی، برکنار شوید، شمخانی در پاسخ مجدد به دفاع از این قانون پرداخت و آن را پاسخی به اقدامات آمریکا دانست. وی مدعی شد: «قانون اقدام راهبردی چیز بدی نمیگوید ودر برابر فشارهای ترامپ طرح شد و دستاوردهای هستهای ما مدیون این قانون است».
پیش از این جواد ظریف یکی از علل شکست مذاکرات برجامی را تصویب این قانون در مجلس عنوان کرده بود.
حتماً ابداع من بود!
خبرنگاران نورنیوز در این مصاحبه تلاش میکردند تا در سوالات خود ستایش از شمخانی را فراموش نکنند و با عناوینی مانند «فرمانده موفق» و «عالیترین مقام» از وی یاد میکردند. در بخشی از این مصاحبه زمانی که خبرنگار به نقش شمخانی در روابط ایران و عربستان اشاره کرد، آثار لبخند و مسرت ملموسی در چهره وی نمایان شد و گفت: «من قبلاً هم پایه گذار روابط ایران و عربستان بودم و دوره جدید روابط بعد از قطع شدن رابطه نیز حتماً ابداع من بود».
گفته میشود که تصمیم گیری برقراری روابط دو کشور با درخواست و میانجیگیری چین در سطح رهبری نظام اتخاذ شد و شمخانی به عنوان دبیر شعام صرفاً در یک سفر به چین جهت نهایی کردن قرارداد حضور داشت.
ما امین هستیم
شمخانی با انتقاد از سعید حجاریان گفت: «وقتی من برای ریاست جمهوری کاندید شدم، حجاریان گفت صدای چکمه میآید، در حالی که نظامیان آدمهای امینی هستند، نظامیان در سازندگی نقش موثری داشتند».
علی شمخانی در گفتگوی اخیر خود بار دیگر به حسن روحانی و اصلاح طلبان تاخت و ضمن دفاع از قانون اقدام راهبردی که توسط جبهه پایداری حمایت میشد، حسن روحانی را به بی عملی متهم کرد.
چندی قبل محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهور در دولت دوم حسن روحانی در گفتگو با اعتماد اظهار کرد: «اواخر دولت دوازدهم، خط دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در دوره شمخانی، عدم احیای برجام بود. اگر دبیرخانه همسو بودهمان زمان احیا میشد».
واعظی همچنین گفت: شمخانی در «عمل» مانع از توافق و بازگشت به برجام شد و آقای روحانی پنج تا شش بار تلاش کرده بود که او را برکنار کند.
شمخانی مدعی شد ضمن اینکه به رئیسی رای نداده، هیچ گاه به روحانی نیز رای نداده، زیرا رقبای او را مناسبتر میدیده، این در حالی است که رقبای اصلی روحانی، ابراهیم رئیسی و قالیباف بودند و این نکته تناقض آمیز در گفتههای وی در کنار تلاش او برای به شکست کشاندن برجام قابل تامل به نظر میرسد.
یا فعالیت اقتصادی یا سیاست
روزنامه جمهوری اسلامی ایران در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ در یادداشتی از علی شمخانی خواست «یا فعالیت اقتصادی کند یا در ساختار قدرت باشد.»
این روزنامه در این یادداشت ادعا میکند آقای شمخانی «حضور در جبهه اقتصادی» را برای خود و «فرزندان جبهه و جنگ»، «ضروری، شرعی و یک عمل انقلابی میداند» که «نه تنها مذموم نیست بلکه ممدوح و مشکور است».
بر اساس گزارش سایت رویداد ۲۴، بلومبرگ در گزارشی تحقیقی به تبدیل شدن یکی از فرزندان شمخانی به چهره های مهم در معاملات نفت ایران و روسیه پرداخت.
خبرآنلاین نیز به نقل از بلومبرگ مدعی شد: «حسین شمخانی موفق شده از فروش نفت و فرآوردههای نفتی ایران و روسیه میلیاردها دلار پول به جیب بزند.»
آقای شمخانی و نزدیکانش گزارشها در مورد نفع او و فرزندانش از «کاسبی تحریم» را ناشی از «اغراض سیاسی» و برای «تخریب» چهره خود توصیف کرد.
خبرگزاری کار ایران (ایلنا) در گزارشی نوشته بود کشتی «کابل» متعلق به شرکت “آدمیرال” است که «برادران شمخانی» به گفته این خبرگزاری «مالک» آن هستند. در پی انتشار این خبر، خبرگزاری فارس به نقل از یک منبع آگاه خبر داد که فرزندان علی شمخانی از ایلنا شکایت کردهاند.
نام علی شمخانی هنگام فرو ریزش ساختمان برج متروپل آبادان نیز در تیتر اخبار رسانهها قرار گرفت اما وی بشدت از هرگونه دست داشتن در ساخت و ساز برج را تکذیب و از خود دفاع کرد. وی هرگونه ارتباط با حسین عبدالباقی مالک برج متروپل آبادان را هم تلویحاً تکذیب کرد.