نمره ناپلئونی نمایندگان مجلس به وزیر صمت؛ کارت زردی که به علیآبادی داده نشد
وزیر صنعت، معدن و تجارت امروز ۱۲ دی ماه در پاسخ به سوالهای نمایندگان مجلس در مورد اینکه «چرا آییننامه واردات خودروهای کارکرده، پس از سه ماه از تصویب آن، ابلاغ نشده است؟»، «چرا پس از گذشت یکسال از تصویب قانون ساماندهی صنعت خودرو، واردات خودروهای نو انجام نشده است؟» و سوالاتی از این دست، پاسخهایی داد که آنها به صورت مشروط آن را پذیرفتند و به وزیر به گفته عضو کمیسیون امور داخلی کارت زرد ندادند.
به گزارش اکوایران، امروز (سهشنبه ۱۲ دی ماه)، عباس علیآبادی وزیر صنعت، معدن و تجارت (صمت) به مجلس رفت تا در صحن به سوالات نمایندگان پاسخ دهد.
در این جلسه که با ریاست محمدباقر قالیباف آغاز شده بود. نمایندگان از جمله جلال رشیدی عضو کمیسیون امور داخلی از وزیر پرسید: چرا به رغم گذشت یکسال از تصویب قانون ساماندهی صنعت خودرو واردات خودروهای نو تا این لحظه انجام نشده است؟
او از علی آبادی خواست گزارشی دهد که در آن مشخص شود در ۱۹ ماههای که از تصویب قانون واردات خودرو میگذرد، چه تعداد خودرو وارد کشور شده است و چه تعداد به دست مردم رسیده است و چه تعداد در حال ترخیص از گمرک است و چه تعداد ثبت سفارش شده است.
نماینده مردم مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد از ادامه داد: چرا آییننامه واردات خودروهای کار کرده که سه ماه است در هیات دولت به تصویب رسیده و شما نیز نگاه مثبتی به آن داشتید هنوز ابلاغ نشده است؟ از سوی دیگر چرا فرآیند قیمتگذاری و تعرفهگذاری خودروهای وارداتی اینقدر بالا است؟ بنده از رئیس جمهور میخواهم که شخصا به موضوع واردات خودرو ورود پیدا کنند.
نماینده مردم مرودشت خطاب به وزیر صمت ادامه داد: یک خودروی ۱۷ هزار دلاری با تعرفهگذاری که دولت انجام میدهد با نرخ ۳۰ هزار دلار به دست مردم میرسد، لطفا پاسخ دهید آیا قرار نیست اصلاحی در تعرفهها صورت گیرد؟
او در بخشی دیگر از سوالاتش در مورد عدم اجرای تعهدات تولیدکنندگان داخلی گفت: سال گذشته ۱۷۰ میلیون برای دریافت خودرو از یکی از خودروسازان داخلی پول ریختند، اما امسال به آنها گفته شده که باید این پول را به ۳۰۰ میلیون برسانند تا خودروی خود را تحویل بگیرند. از وزیر صنعت، معدن و تجارت انتظار دارم که پاسخ دهند که دلایل افزایش قیمت خودروهای داخلی به ویژه خودروهای ایران خودرو و سایپا چیست؟
او با اشاره به اینکه چندی پیش علی آبادی گفته بود صبر کنید. گفت: ما صبر کردیم. چرا قیمت خودرو علیرغم تمام تصمیمات کاهشی نبوده است؟
رشیدی کوچی ادامه داد: ما کی گفتیم که دولت برای واردات خودرو ارز تخصیص دهد؟ میگویند ما ارز نداریم. ما نگفتیم که دولت ارز را برای واردات خودرو تامین کند بلکه ما راههای مختلفی پیشروی دولت گذاشتیم تا ارز را برای واردات خودرو تامین کند.
این نماینده مجلس به تبرئه خود در مورد موضوع مافیای خودرو و اظهاراتش در مورد واردات ماشینهای لوکس هم اشاره کرد و گفت:ما با استفاده از منابع ارز خانگی میتوان خودرو وارد کرد. درضمن هیچ کجای دنیا خودروی ۱۵ هزار دلاری لوکس نیست، اما زمانی که تعرفه ۱۰۰ درصدی بر روی آن میبندیم قیمت خودرو به ۴۰ هزار دلار میرسد و در بازار آزاد نیز به ۸۰ هزار دلار میرسد. چرا تعرفهگذاری را اصلاح نمیکنید؟
رشیدی کوچی ادامه داد: مردم ما سوار خودرویی میشوند که بیکیفیت بوده و مصرف بنزین آن بالا است. اگر یک دهم این هزینه را برای واردات خودروی برقی و هیبریدی اختصاص دهیم بهتر نیست؟
پاسخ وزیر به سوالات نمایندگان
علیآبادی در نشست علنی امروز مجلس در پاسخ به سوالهای نمایندگان درباره وضعیت تولید داخل، واردات خودرو، قیمت بالای خودرو داخلی و خارجی در بخشی از اظهاراتش گفت: از ابتدای امسال تا پایان آذر ماه ۹۹۰ هزار دستگاه خودرو در کشور تولید شده و این تولیدات اکنون از مرز ۱ میلیون دستگاه گذشته است.
علی آبادی در مورد وضعیت واردات خودروهای نو هم گفت: اکنون تعداد خودروی ثبت سفارش شده ۹۳ هزار و ۳۴۳ عدد است و تعداد خودروهای وارد شده به کشور تاکنون ۹ هزار و ۱۷۶ عدد، تعداد خودروهای در حال حمل ۱۰ هزار و ۱۷۶ عدد و تعداد خودروهای عرضه شده به افراد ثبت نامی ۸ هزار و ۲۲۰ عدد و تعداد خودروهای پلاک شده حدود ۴ هزار عدد است. درحالی که کل افراد ثبت نام شده و حائز شرایط ۳۳ هزار و ۵۳۸ نفر و افراد منصرف شده ۳ هزار و ۵۰۵ نفر و افراد مانده در صف ۳۰ هزار ۴۳۳ نفر و افراد تعیین تکلیف شده ۷ هزار و ۱۲۱ نفر هستند. به این تربیت فرایند واردات خودروی نو از برندهای سوزوکی، تویوتا، کیا، هوندا و سایر برندها اعم از چینی و … نظم گرفته و روال پیدا کرده است.
او ادامه داد: درباره واردات خودرو تاکنون ۲۳ شرکت مطابق ضوابط مجوز گرفته اند و ما برای صدور مجور بیشتر هیچ منعی نداریم و حتی من به شخصه معتقدم که باید به سمتی برویم که افراد خودشان بتوانند برای خودشان خودرو وارد کنند.
علی آبادی در مورد آیین نامه واردات خودروی کارکرده هم گفت: این آیین نامه در موعد مقرر توسط وزارت صمت تدوین و به دولت ارسال شده و این آیین نامه پس از طی بررسیهای کارشناسی در کمیسیونهای تخصصی و صحن دولت با اصلاحاتی تصویب شد و ان شاءالله به زودی ابلاغ میشود.
وزیر صمت اعلام کرد: من تا الان هرچقدر ارز گرفتم، خودروی مربوطه وارد کردم.
او در واکنش به بالا بودن قیمت خودرو هم گفت: بطور متوسط قیمت بازار خودروی تولید داخل از ابتدای سال جاری حدود ۲۶ درصد و قیمت خودروهای مونتاژی حدود ۴۳ درصد کاهش داشته است؛ پیشبینی میشود با افزایش تولید داخل و عرضه منظم و همچنین تداوم و تقویت جریان واردات خودرو عملاً بازار به سمت رقابتی شدن پیش برود و با افزایش تولید و عرضه در ماههای پایانی سال ان شاءالله شاهد نزدیک شدن قیمتهای بازار به قیمتهای کارخانه باشیم.
او تاکید کرد: پایش وضعیت متقاضیان سامانه یکپارچه خودرو نیز نشان میدهد که غالب خودروها با ریزش تقاضای متقاضیان مواجه بوده است؛ در برخی از خودرو سازان کمتر از ۱۰ درصد متقاضیان در سامانه اقدام به تکمیل وجه و نهایی کردن قرارداد اقدام کردند. در مقابل در بیش از ۸۰ درصد انواع خودروها میزان تحقق متقاضیان سامانه کمتر از ۵۹ درصد بوده است.
در بخشی از گزارش علی آبادی به نمایندگان مجلس آمده است: سال جاری بر روی واردات خودروهای برقی متمرکز شدیم و تولیدات داخلی را در دستور کار قرار دادیم تا در سال آینده ۴ نمونه خودروی برقی با کیفیت به نحوی که بتوانند با خودروهای خارجی رقابت کنند، عرضه خواهد شد.
کارت زردی که به علیآبادی داده نشد
البته نمایندگان از جمله رشیدی کوچی در مقابل پاسخهای وزیر قانع شدند. رشیدی کوچی پس از شنیدن اظهارات وزیر صمت گفت: اگر بنده همین الان این سوال را به رای بگذارم قطعا نمایندگان با توجه به حساسیت این موضوع به وزیر کارت زرد میدهند، اما مهلتی سهماهه تا عید به وزارت صنعت، معدن و تجارت و دولت برای انجام واردات خودرو میدهم و سوال خود را به رای نمیگذارم.