هفتمین نشـانِ «دکتر عزت‌الله نگهبان» به کدام باستان‌شناس می‌رسد؟

«نشـانِ دکتر عزت‌الله نگهبان» به ناصر نوروززاده چگینی، باستان‌شناس پیشکسوت اهدا می‌شود.

به گزارش ایسنا، هفتمین دوره «نشـانِ دکتر عزت‌الله نگهبان» و دومین دوره «جایزه کتاب دکتر نگهبان» یکم بهمن‌ماه ۱۴۰۳ درموزه ملی ایران برگزار می‌شود.

براساس اعلام روابط‌ عمومی پژوهشگاه میراث‌ فرهنگی و گردشگری، این دوره به کوشش انجمن علمی باستان‌شناسی ایران، با همکاری پژوهشگاه، پژوهشکده باستان‌شناسی و موزه ملی ایران، برگزار می‌شود و این نشان، به استاد ناصر نوروززاده چگینی، باستان‌شناس پیشکسوت و فرهیخته ایران به پاس حدود پنجاه سال فعالیت علمی، آموزشی، پژوهشی و اجرایی در عرصه باستان‌شناسی و میراث فرهنگی ایران اهدا می‌شود.

ناصر نوروززاده چگینی، متولد ۱۳۳۲ در قزوین، مدرک کارشناسی خود را در سال ۱۳۵۵ در رشته باستان‌شناسی از دانشگاه تهران دریافت کرد و پس از آن، برای تحصیلات تکمیلی به کشور انگلستان رفت. چگینی در سال ۱۳۵۹، پس از پایان دوره تحصیلات تکمیلی خود به ایران بازگشت و به عنوان موزه‌دار موزه ملی ایران، مدیر پژوهش‌های باستان‌شناسی سازمان میراث‌فرهنگی کشور، رییس پژوهشکده باستان‌شناسی و استاد دانشگاه‌های تهران، الزهرا و هنر اصفهان به فعالیت علمی، آموزشی، پژوهشی و اجرایی مشغول بود.

عزت‌الله نگهبان، در سال ۱۳۰۰ خورشیدی در اهواز به دنیا آمد. تحصیلات خود را در دبستان «جمشید جم» و دبیرستان «فیروز بهرام» و مدرسه‌ی «فنی آلمانی» در تهران به پایان برد. او در سال ۱۳۲۸ در رشته باستان‌شناسی از دانشگاه تهران فارغ‌التحصیل شد و در سال ۱۳۲۹ وارد مؤسسه شرق‌شناسی دانشگاه شیکاگو شد و در مدت چهارسال مدرک فوق لیسانس این دانشکده را کسب کرد. نگهبان، که یکی از سرسخت‌ترین مدافعان منظم‌کردن فعالیت‌های مربوط به باستان‌شناسی بوده‌است و بسیاری از افراد او را دشمن بزرگ قاچاقچیان و دلالان عتیقه در ایران می‌دانستند، در پنجمین کنگره بین‌المللی باستان‌شناسی و هنر ایران در سال ۱۳۴۷، مقاله‌ای ارائه داد و در آن ماده‌ای پیشنهاد کرد که بر اساس آن خرید و فروش اشیای باستانی به صورت غیرمجاز و از طریق قاچاق ممنوع اعلام شود و کنگره را ملزم به صدور قانونی در این زمینه کرد. او با ارائه این مقاله، نقش اساسی در تصویب قطعنامه محکوم‌کردن قاچاق و فروش اشیای عتیقه داشت.

عزت الله نگهبان، بیشترین میزان طلا را در حفاری‌های باستان‌شناسی ایران بدست آورده ‌است و کاوش‌های او در قالب مقاله، گزارش و کتاب، همواره مورد توجه باستان‌شناسان بوده‌است. فعالیت‌های باستان‌شناسی دکتر نگهبان باعث شده‌است تا به او لقب «پدر باستان‌شناسی ایران» داده شود. عزت الله نگهبان در تاریخ ۱۶ بهمن ۱۳۸۷ پس از مدتها بیماری در آمریکا درگذشت.

نشان «دکتر عزت‌الله نگهبان»، از سال ۱۳۹۱ به باستان‌شناسان و فعالانی که جا پای دکتر نگهبان گذاشته‌اند و میراث‌دار هستند، اهدا می‌شود. تا کنون «محمد یوسف کیانی»، «محمود موسوی»، «محمدرحیم صراف»، «حکمت‌الله ملاصالحی»، «وستا سرخوش» و «فخری دانش‌پور پرور» این نشان را دریافت کرده‌اند.

انتهای پیام

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا