قدرت خرید مزد کارگران یک چهارم شد

آفتاب‌‌نیوز :

 کاهش قدرت خرید کارگران طی چند ماه اخیر با افزایش گرانی‌ها موضوعی است که بار‌ها از سوی نمایندگان کارگران بیان شده است. در حال حاضر با توجه به رشد قیمت ارز و کاهش ارزش پول ملی، بسیاری از کارگران با مشکلات زیادی در تأمین معاش رو‌به‌رو هستند. در سال جاری نیز عدم تعیین دستمزد مطابق با نرخ تورم از یک سو و از سوی دیگر افزایش چندباره قیمت‌ها باعث کاهش قدرت خرید کارگران شده است.

گرانی لبنیات، تخم مرغ، نان، خودرو، برق، مسکن و… بیانگر این است که هر روز سفره کارگران کوچکتر می‌شود. این در حالی است که بار‌ها نمایندگان کارگری طی سال جاری درخواست برگزاری جلسه شورای عالی کار و رسیدگی به بحث معیشت کارگران را داشته‌اند، اما خبری از برگزاری جلسه نیست.

شرایط وسیع و دنباله‌دار گرانی تا جایی بر فراز معیشت مردم ظاهر شده که انتقاد صریح اقتصاددانان را در پی داشته و این بازار بی‌سامان، لحظه‌ای و مشتنج قیمت‌ها هر روز شرایط را برای کارگران سخت‌تر کرده است.

دولت در چند ماه اخیر با عناوینی همچون اصلاحات اقتصادی، اجرای مصوبات دولت قبل، تعدیل قیمت‌ها و مخالفت با اقتصاد دستوری و به واسطه مصوبات شتاب‌زده، عملاً گرانی دستوری را بر زندگی مردم تحمیل کرده و سختی ادامه‌دار معیشت طبقات ضعیف و حتی متوسط و کوچک شدن بی‌سابقه سفره جامعه ایرانی در حالی است که مقامات کارگری در ماه‌های اخیر بار‌ها و بار‌ها از نمایندگان مجلس خواستار اصلاح ماده ۴۱ قانون کار و تعیین دو بار در سال مزد کارگری برای تقویت معیشت کارگران شده‌اند، اما بنا به اظهارات مجلسی‌ها طرحی که در کمیسیون اجتماعی برای ترمیم حقوق کارگران کلید خورده، به امسال نمی‌رسد.

*شرایط کارگران وخیم است

آیت اسدی، نماینده کارگران در شورای عالی کار در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در پاسخ به اینکه چرا که تا کنون جلسات شورای عالی کار یا کمیته دستمزد برای بررسی مزد ۱۴۰۴ تشکیل نشده است گفت: شاید یکی از دلایل عدم برگزاری جلسات، تغییر معاونت روابط کار باشد. اما ما هم انتظار داریم که هر چه سریع‌تر جلسات به منظور بررسی وضعیت معیشتی کارگران تشکیل شود تا مزد ۱۴۰۴ با شرایط واقعی تری تعیین گردد.

 اسدی بیان کرد: انتظار داریم این هفته جلسه‌ای پیرامون مزد در قالب شورای عالی کار تشکیل شود، درحال حاضر کارگران در شرایط وخیم معیشتی هستند. البته طرف کارفرمایان نیز مشکلات خاص خود را دارند، چون دولت به وعده خود مبنی بر تثبیت قیمت کالا‌های اساسی مانند حامل‌های انرژی، آب، برق و حتی قیمت زمین در شهرک‌های صنعتی عمل نکرد و همچنین قیمت تمام‌شده کالا‌های اساسی برای تولیدکننده هم افزایش یافت.

نماینده کارگران در شورای عالی کار در مورد اینکه حداقل دستمزد کارگران امسال چقدر از سبد معیشت را پوشش می‌دهد، گفت: حداقل مزد کارگران هنگام تصویب حداقل مزد، قادر بود یک‌دوم سبد معیشت را تامین کند، اما اکنون به‌خاطر تورم و کاهش ارزش پول این رقم به حدود یک چهارم کاهش یافته است.

عضو کارگری شورای عالی کار گفت: در زمان حاضر هزینه تمام‌شده کارگر در تولید به‌طور میانگین ۵ درصد و در برخی موارد ۱۰ درصد و در مشاغل بزرگ هم ۲ تا ۴ درصد است. وقتی قدرت خرید کارگر کاهش پیدا کند، تقاضای مؤثر برای اقتصاد افت می‌کند و کالا‌های تولیدشده توسط کارفرمایان خریداری ندارد.

اسدی با اشاره افزایش نرخ ارزگفت: با افزایش نرخ ارز تمام کالا‌ها افزایش قیمت داشته است، حتی اگر ارز کاهش یابد، قیمت کالا‌ها کاهش پیدا نمی‌کند در همین راستا این کارگران هستند که متضرر می‌شوند.

وی درباره جلسات شورای عالی کار گفت: متأسفانه در این جلسات حق رأی دولت از سایر شرکا بیشتر است و همین باعث شده است، همواره آنجه دیدگاه دولت در تعیین مزد است در جلسات اعمال می‌شود. سال ۱۴۰۳ علی رغم اینکه کارگران موافق این میزان افزایش مزد نبودند و صورت جلسه شورای عالی کار را امضا نکردند,، اما وزیر کار بدون تفاوت به دیدگاه‌های کارگران آن را تأیید کرد. در جلسات شورای عالی کار باید سه جانبه گرایی به صورت واقعی تعیین شود.

 اسدی با اشاره به اینکه کارگران اجاره نشین شرایط سختی دارند گفت:وضعیت درآمدی کارگران اجاره نشین به گونه‌ای است که می‌توان گفت حقوق فعلی برای کارگران اجاره نشین تنها پاسخگوی سه روز آنها است.

 عضو کارگری شورای‌عالی کار گفت:اکثر کارگران با مسافرکشی و مشاغل کاذب یا اشتغال همسر و فرزندان خود زندگی را می‌گذارنند تا از پس هزینه‌های زندگی بربیایند. در حال حاضر گرانی‌ها در کنار خاموشی و افزایش قیمت ارز شرایط سخت و دشواری را برای کارگران ایجاد کرده است.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا