هرجومرج در سوریه و نگرانی درباره اردوگاههای داعشیها
رسانه آمریکایی نوشته با شرایط فعلی نیروهای دموکراتیک سوریه که اداره اردوگاههای محل اسکان خانوادههای اعضای داعش از سوی آنها را با دشواریهایی مواجه ساخته، نگرانیها درباره سرنوشت افراد مستقر در این اردوگاهها و ظهور دوباره داعش افزایش یافته است.
به گزارش ایسنا، با کنترل هیئت حاکمه دمشق بر سوریه پس از سقوط دولت «بشار اسد» و ادغام احزاب شورشی در سایه حمایت وزارت دفاع این کشور، سرنوشت متحدان کُرد آمریکا و آینده اردوگاهها و زندانهای تحت کنترل نیروهای نیروهای دموکراتیک سوریه، محل استقرار هزاران نفر از اعضای داعش و خانوادههای آنها و دیگر شبهنظامیان، نامعلوم است.
در گزارش روزنامه واشنگتنپست با این مقدمه آمده است: نیروهای دموکراتیک سوریه که ائتلافی از کردهای متحد آمریکا در شمال این کشور را تشکیل میدهند، از سوی شبهنظامیان عرب تحت حمایت ترکیه تحت فشار قرار دارند. چگونگی روابط نیروهای دموکراتیک سوریه با «هیئت تحریرالشام» گروه حاکم بر سوریه نیز نامشخص است.
چه کسانی در اردوگاههای تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه اسکان دارند؟
واشنگتنپست در ادامه این مطلب نوشت: این اردوگاهها، در واقع، بازداشتگاههای روباز هستند و جمعیت آنها پس از شکست و فروپاشی خلافت داعش در سال ۲۰۱۹ افزایش یافت. اما این مسئله که افراد حاضر در این اردوگاهها به ارتکاب جرم و جنایتی محکوم نشدهاند، نگرانیهای حقوق بشری درباره وضعیت آنها را افزایش داده است. تعداد زیادی از آنها را زنان و کودکان تشکیل میدهند که بسیاری از آنها اهل سوریه نبوده و شهروندان دهها کشور دیگر منطقه و جهان هستند. درباره برخی از آنها نیز گمان میرود که ارتباطی با داعش ندارند و تنها از خشونت ناشی از آن گریختهاند.
طبق گزارش عفو بینالملل، تا دسامبر ۲۰۲۳، نزدیک به ۴۷ هزار در اردوگاههای الهول و راج نگهداری میشدند.
«ائتلاف بینالمللی» گروهی متشکل از ۸۷ کشوری که برای شکست داعش همکاری میکردند، در ماه نوامبر اعلام کردند شمار افرادی که در الهول نگهداری میشوند، ۳۹ هزار و ۹۰۴ نفر است. به گفته این ائتلاف، جمعیت الهول به دلیل افزایش استرداد افراد به کشورهایشان رو به کاهش است.
اما عاملی که استرداد افراد این اردوگاهها را پیچیده کرده، خودداری کشورهایشان، بهویژه در غرب از پذیرفتن دوباره این شهروندانشان است. برخی از این کشورها تابعیت ملی آن دسته از شهروندان خود را که به ارتباط با داعش متهم شدهاند، از آنها سلب کردهاند. عراق یکی از معدود کشورهایی است که برای استرداد شهروندانش از الهول و راج همکاری کرده است.
مسئولیت اداره اردوگاهها
رسانه آمریکایی نوشت: این اردوگاهها از سوی نیروهای دموکراتیک سوریه اداره میشوند که تحت حمایت آمریکاست و از آن کمکهای تسلیحاتی و تعلیمات نظامی دریافت میکند. پنتاگون در ماه جاری افشا کرد که حدود ۲ هزار نظامی آمریکایی برای جلوگیری از سازمانیافتن دوباره داعش با اعضای باقیمانده آن در سوریه در این کشور مستقر هستند.
ترکیه نیروهای دموکراتیک سوریه را با حزب کارگران کردستان(پکک) مرتبط میداند که از نظر آنکارا و واشنگتن سازمانی تروریستی محسوب میشوند.
تحولات آینده
در این گزارش آمده است: انتقال قدرت در سوریه پس از سقوط دولت بشار اسد مسائلی از جمله اداره اردوگاههای الهول و راج را برای نیروهای دموکراتیک سوریه دشوارتر کرده است.
در میان نابسامانیهای موجود، نیروهای دموکراتیک سوریه با حملات مکرر یکی از دشمنان خود، یعنی «ارتش ملی سوریه» مواجه شده که تحت حمایت ترکیه قرار دارد. طبق توافقی با میانجیگری آمریکا، نیروهای دموکراتیک سوریه از شهر منبیج خارج شدهاند.
«سینم محمد» رئیس هیات آمریکایی شاخه سیاسی نیروهای دموکراتیک سوریه در گفتوگویی با واشنگتنپست مطرح کرد که نیروهای دموکراتیک سوریه نسبت به حفاظت و اداره این اردوگاهها متعهد است اما افزایش نبردها ممکن است باعث شود آنها تجهیزات و جنگافزارهای خود را از این مناطق منتقل کنند.
افزون بر این، یکی دیگر از نگرانیهای موجود استفاده نیروهای سرگردان داعش و ماموران نفوذی آن از این آسیبپذیری است. محمد گفت که عوامل جاسوسی و نفوذی داعش از زمان پیشروی مخالفان بشار اسد و در دست گرفتن کنترل دمشق فعالتر شدهاند.
او افزود: این تهدیدی برای سراسر منطقه و به معنای این است که تمامی تلاشهای ما در طی این چند سال به همراه آمریکا و ائتلاف بینالمللی برای متوقف کردن داعش و پایان دادن به آن بیهوده خواهد بود.
انتهای پیام