غذاهای پروبیوتیک و تاثیر آنها بر سلامتی
استفاده از غذاهای پروبیوتیک می تواند تاثیر مثبتی در سلامت انسان داشته باشد. پروبیوتیک ها باکتری ها و مخمر های زنده ای هستند که در سیستم گوارشی انسان نقش مهمی ایفا می کنند. به پروبیوتیک ها، باکتری ها خوب نیز گفته می شود چرا که این باکتری ها می توانند در سلامت روده نقش ایفا کنند. پروبیوتیک ها می توانند از رشد باکتری های خطرناک جلوگیری کنند. در برخی از رژیم های غذایی بنا به نظر متخصص تغذیه از غذاهای حاوی پروبوتیک بیشتر استفاده می شود.
توجه داشته باشید که در رژیم غذایی خود نباید به صورت خودسر از غذاهای پروبیوتیک دار استفاده کنید چرا که استفاده زیاد از این غذاها ممکن است سلامت شما را به خطر بیاندازد. به همین علت لازم است تا رژیم غذایی خود را از متخصص های تغذیه حرفه ای مانند دکتر خورشیدی که دارای سوابق و تجربه بلند مدت در زمینه رژیم درمانی و مواد غذایی می باشد، دریافت کنید. در مقاله حاضر قصد داریم تا شما را با پروبیوتیک و تاثیر آن بر سلامتی بیشتر آشنا کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.
مفهوم پروبیوتیکها چیست؟
استفاده از غذاهای پروبیوتیک دار برای انسان ضروری است. در بدن انسان باکتری های زیادی زندگی می کنند. شاید وقتی نام باکتری را می شنوید فکر کنید که برای بدن شما مضر هستند ولی جالب است بدانید برخی از این باکتری ها نه تنها به بدن شما آسیب نمی رسانند بلکه در سلامتی شما نیز نقش دارند. به این باکتری ها، پروبیوتیک گفته می شود که برای سلامتی بدن انسان بسیار مفید هستند. پروبیوتیک ها با پشتیبانی از سیستم ایمنی بدن می توانند در کنترل التهاب و سالم نگه داشتن بدن نقش ایفا کنند. این باکتری ها باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و در جذب غذا و دارو ها نیز نقش دارند.
تاثیر پروبیوتیکها بر کودکان و سالمندان
تغذیه سالم کودکان اهمیت زیادی دارد. تغذیه سالم می تواند در رشد قدی کودکان نقش مهمی ایفا کند. مطالعات انجام شده نشان می دهد که استفاده از غذاهای پروبیوتیک دار می تواند به تغذیه و رشد قدی کودکان کمک کند. پروبیوتیک باعث پیشگیری یا کاهش اسهال در کودکان می شود. توجه داشته باشید اینکه کودک شما به چه میزان پروبیوتیک نیاز دارد را باید حتما از متخصص تغذیه سوال کنید. دکتر خورشیدی یکی از بهترین متخصصان تغذیه و رژیم کودکان در ایران، می تواند با بررسی شرایط کودک شما بهترین رژیم غذایی را در اختیارتان قرار دهد.
علاوه بر این استفاده از پروبیوتیک می تواند به کاهش عوارض ناشی از مصرف آنتی بیوتیک ها کمک کند.
تفاوت پروبیوتیکها و پریبیوتیکها
احتمالا شما غذاهای پروبیوتیک دار را مانند لبنیات پروبیوتیک دیده اید. همان طور که گفته شد، پروبیوتیک ها همان باکتری های مفید روده هستند که در سلامت روده نقش زیادی دارند. پری بیوتیک ها فیبرهایی هستند که توسط آنزیم های معده تجزیه نمی شوند و به روده منتقل می شوند. در روده انسان، باکتری هایی وجود دارد که این پری بیوتیک ها را تجزیه می کند و کمک می کند تا بدن انسان از خواص آنها استفاده کند. در واقع اگر به زبان ساده تر بگوییم، پری بیوتیک ها، غذاهای باکتری های پروبیوتیک هستند که برای زندگی پروبیوتیک ها در روده انسان ضروری هستند.
فواید مصرف پروبیوتیکها برای سلامتی
استفاده از غذاهای پروبیوتیک دار برای بدن انسان فواید زیادی دارد. ارتقا سیستم ایمنی بدن، افزایش توانایی هضم غذا و شادابی پوست از جمله فواید استفاده از غذاهای پروبیوتیک دار به شمار می رود. فواید پروبیوتیک برای بدن انسان به این سه مورد محدود نمی شود. کاهش افسردگی، شادابی پوست، کمک به جذب بهتر ویتامین B، افزایش سلامت کلی رحم و غیره از جمله مهم ترین فواید مصرف پروبیوتیک برای سلامتی انسان است.
مصرف غذاهای پروبیوتیک دار برای سلامتی مفید است ولی در صورتی که استفاده از پروبیوتیک در رژیم غذایی زیاد شود ممکن است مشکلاتی برای سلامت شما به وجود بیاید. توصیه می شود که میزان مصرف پروبیوتیک را با مشورت با متخصصان تغذیه حرفه ای مشخص کنید. مجموعه دکتر خورشیدی با بیش از ده سال سابقه درخشان می تواند رژیم غذایی منحصر به فردی را در اختیار شما قرار دهد که در آن تمام نیازهای بدن شما از جمله پروبیوتیک در نظر گرفته شده باشد.
تاثیر پروبیوتیکها بر سلامت دستگاه گوارش
پروبیوتیکها، که به عنوان باکتریهای مفید و ضروری برای سلامت بدن شناخته میشوند، نقش مهمی در بهبود سلامت دستگاه گوارش ایفا میکنند. این میکروارگانیسمهای زنده با افزایش تعادل باکتریهای مفید در روده، میتوانند به بهبود هضم، جذب مواد مغذی، و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کنند. در این میان، افرادی که به دنبال خرید رژیم کتوژنیک هستند، نیز میتوانند از پروبیوتیکها بهرهمند شوند. زیرا این رژیم با کاهش مصرف کربوهیدراتها و افزایش مصرف چربیها ممکن است تغییراتی در فلور روده ایجاد کند. بنابراین، افزودن منابع غنی از پروبیوتیک به رژیم غذایی میتواند گامی موثر در جهت بهبود سلامت گوارشی و کلی بدن باشد.
بهبود سیستم ایمنی بدن با پروبیوتیکها
استفاده از پروبیوتیک ها در بهبود سیستم ایمنی بدن نیز موثر است. پروبیوتیک ها با افزایش تعداد سلول های ایمنی بدن که مسئول مقابله با باکتری ها و عوامل بیماری زا هستند سیستم ایمنی بدن را تقویت می کنند. علاوه بر این، پروبیوتیک ها باعث افزایش تولید مواد ضد التهابی در بدن نیز می شوند که این موضوع نیز در بهبود سیستم ایمنی بدن نقش مهمی دارد. بنابراین همان طور که مشاهده کردید پروبیوتیک ها نقش مهمی را سیستم ایمنی بدن ایفا می کنند.
تاثیر پروبیوتیکها بر سلامت روان و کاهش استرس
تحقیقات جدیدی که بر روی پروبیوتیک ها انجام شده است نتایج جالبی را در بر داشته است. مطابق تحقیقات انجام شده، مصرف پروبیوتیک همراه با دارو های ضد افسردگی باعث بهبود سلامت روان و کاهش علائم افسردگی شده است. البته مکانیزم نحوه تاثیر پروبیوتیک ها بر سلامت روان هنوز مشخص نشده است و نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.
نقش پروبیوتیکها در پیشگیری و درمان عفونتها
پروبیوتیک ها در درمان عفونت ها نیز نقش دارند. مطالعات جدید نشان می دهد که مصرف مکمل های پروبیوتیک می تواند در پیشگیری از عفونت موسوم به استافیلوکوکوس اورئوس موثر باشد. علاوه بر این، همان طور که گفته شد پروبیوتیک ها در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش دارند و همین موضوع در درمان عفونت ها نیز می تواند موثر واقع شود.
انواع غذاهای پروبیوتیک
بعد از آشنا شدن با پروبیوتیک و فواید مصرف آن می خواهیم در رابطه با غذاهای حاوی پروبیوتیک صحبت کنیم. به صورت کلی نیاز بدن به پروبیوتیک توسط غذاها تامین می شود. با این وجود در برخی از شرایط ممکن است نیاز به مصرف مکمل پروبیوتیک نیز وجود داشته باشد. در ادامه برخی از مهم ترین منابع غذایی حاوی پروبیوتیک را به شما معرفی می کنیم که استفاده از این غذاها می تواند نیاز بدن شما به پروبیوتیک را تامین کند.
محصولات لبنی پروبیوتیک مانند ماست و کفیر
یکی از بهترین ترین غذاهای پروبیوتیک دار لبنیات است. ماست، شیر، پنیر و غیره از جمله منابع پروبیوتیک برای بدن به شمار می روند. البته توجه داشته باشید که هر نوع لبنیاتی حاوی پروبیوتیک نیست بلکه لبنیاتی که با پروبیوتیک غنی شده باشند را باید مصرف کنید. بدین منظور کافی است تا هنگام خرید لبنیات به مشخصات محصول دقت کنید که در آن پروبیوتیک نیز وجود داشته باشد.
کفیر یکی دیگر از غذاهای پروبیوتیک دار به شمار می رود. کفیر نوعی لبنیات تخمیر شده است که شکل آن بسیار شبیه به ماست است. اضافه کردن قارچ کفیر به شیر و محصولات لبنی و طی کردن فرآیندی خاص باعث می شود تا کفیر تولید شده که میزان بسیار بالایی پروبیوتیک در آن وجود دارد.
غذاهای تخمیر شده مانند کیمچی و ترشی
از دیگر غذاهای پروبیوتیک دار می توان به ترشی و کیمچی اشاره نمود. ترشی هایی مثل کلم ترش یا خیارشور یا حتی ترشی های خانگی معمولا دارای پروبیوتیک هستند. کلم ترش علاوه بر خوشمزگی و داشتن میزان زیادی از پروبیوتیک، منبع مهمی از ویتامین B، C، K و کلسیم نیز به شمار می رود. کیمچی نوعی کلم ترش است که با ادویه مزه دار شده است. این غذا متعلق به کشور کره جنوبی است و معمولا در کنار غذای اصلی خورده می شود. کیمچی نیز علاوه بر باکتری های مفید یک منبع بسیار مهم برای انواع ویتامین ها محسوب می شود.
نوشیدنیهای پروبیوتیک مانند کومبوجا
چای کامبوچا یکی از محصولاتی است که از مخمر ها و باکتری ها به دست می آید. فرآیند تهیه نوشیدنی کامبوچا به نسبت پیچیده است ولی می توان با کمی آزمون و خطا آن را تولید کرد. برای تهیه چای کامبوچا روشی وجود دارد که با استفاده از چای کیسه ای انجام می شود و پس از چند روز به شما قارچ قابل تکثیری را می دهد که می توانید از آن استفاده کنید.
مکملهای پروبیوتیک و نحوه مصرف آنها
اگر میزان پروبیوتیک مورد نیاز بدن شما از طریق غذاهای پروبیوتیک دار تامین نشود لازم است تا از مکمل های حاوی پروبیوتیک استفاده کنید. در این مکمل ها میزان مناسبی از انواع باکتری های مفید وجود دارد که می تواند باعث بهبود سلامت سیستم گوارش بدن شما شود. بهترین زمان مصرف قرص پروبیوتیک دو ساعت قبل از غذا یا همراه با غذا است. در این زمان ها مکمل های پروبیوتیک می توانند تاثیر بیشتری داشته باشند.
موارد احتیاط و عوارض احتمالی مصرف پروبیوتیکها
در کنار تمام مزایایی که در رابطه با مصرف غذاهای پروبیوتیک دار گفته شد باید بدانید که استفاده بیش از حد از پروبیوتیک می تواند برای برخی از افراد عوارضی داشته باشد. برخی از افراد بعد از مصرف پروبیوتیک ها دچار مشکلات گوارشی مثل نفخ شکم می شوند. البته معمولا این عوارض بعد از یکی دو هفته از بین می رود. استفاده بیش از حد از غذاهای پروبیوتیک دار می تواند باعث ایجاد سردرد در برخی از افراد شود. دلیل این موضوع وجود ترکیبات آمین ایجاد شده است که روی سیستم عصبی بدن تاثیر میگذارد. در چنین حالتی توصیه می شود برای بهبود سردرد میزان زیادی آب مصرف کنید.
ایجاد آلرژی و حساسیت های پوستی نظیر خارش نیز ممکن است در برخی از افراد به وجود بیاید که البته این عوارض نادر هستند. نکته ای که وجود دارد این است که این علائم معمولا در افرادی که حساسیت های غذایی دارند بیشتر رخ می دهد. به هر ترتیب با توجه به موارد گفته شده حتما مصرف پروبیوتیک باید با تشخیص پزشک انجام شود.
نتیجه گیری
پروبیوتیک ها باکتری های مفیدی هستند که از طریق غذاهای پروبیوتیک دار یا مکمل ها وارد بدن انسان می شوند. پروبیوتیک ها نقش مهمی در سلامت سیستم گوارش و ایمنی بدن انسان دارند. به دلیل عوارض احتمالی ای که مصرف زیاد پروبیوتیک می تواند به همراه داشته باشد حتما باید میزان مصرف پروبیوتیک توسط پزشک تعیین شود. همانطور که در این مقاله گفته شد، دکتر مسعود خورشیدی که دارای مدرک دکتری تخصصی در رشته تغذیه است با بیش از ده سال سابقه و چاپ مقالات مختلف در زمینه تغذیه می تواند به شما کمک کند تا بهترین رژیم را متناسب با نیازهای خود دریافت کنید. در رژیم های طراحی شده توسط دکتر خورشیدی موارد مختلف مثل نیاز بدن شما به پروبیوتیک در نظر گرفته می شود. امیدواریم که مطالعه این مقاله برای شما مفید بوده باشد.